Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Acerola Extract Acerola

Miąższ owoców Aceroli zawiera wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C i minerałów. Substancja jest silnym antyoksydantem, który nawilża i uelastycznia skórę ponadto przeciwdziała jej starzeniu. Posiada właściwości uszczelniająco – przeciwzmarszczkowe. Acerola szczególnie polecana jest do pielęgnacji cery dojrzałej oraz zmęczonej. Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Wzmacnia budowę naczyń krwionośnych, jak również stymuluje syntezę włókien kolagenu oraz przyspiesza ich odnowę.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ
Allantoin Alantoina

Alantoina to pochodna mocznika pozyskiwana z żywokostu. Jest substancją rozpuszczalną w wodzie.  Przede wszystkim działa łagodząco, przeciwzapalnie, sprzyja regeneracji poparzonej, uszkodzonej skóry.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ
Algin Algi

Bogate w składniki mineralne i witaminy B, C, D i E oraz kwas alginowy. Posiadają zdolność wiązania toksyn w organizmie i szybką ich eliminację z ustroju. Wpływają korzystnie na pobudzenie krążenia. Działają zmiękczająco, tonizująco i nawilżająco. Chronią skórę przed infekcjami i likwidują stany zapalne. Pobudzają syntezę kolagenu oraz posiadają właściwości wygładzające i uelastyczniające. Doskonałe do każdego rodzaju cery.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ
Aloe vera Aloes

Bylina lub półkrzew pochodzący z Afryki, w Polsce spotykany jako roślina ozdobna w doniczkach. Sok zawiera enzymy proteolityczne, które usuwają martwy naskórek, poprawia mikrokrążenie krwi i odżywia skórę. Nawilża i oczyszcza tkankę podskórną z toksyn, łagodzi podrażnienia oraz regeneruje zniszczoną skórę. Znajduje zastosowanie w preparatach do włosów – wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ
Arbutin Arbutyna

Arbutyna to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów. Jest głównym składnikiem aktywnym w mącznicy lekarskiej. Na skórę działa rozjaśniająco poprzez inhibicję enzymu tyrozynazy melanosomów. Stosowana w terapii przebarwień, a także przy trądziku pospolitym  i w stanach zapalnych. Jest naturalnym filtrem chroniacym przed UV.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ