Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Koijc Acid Kwas kojowy

Kwas kojowy to środek stosowany w produktach do usuwania przebarwień skóry. Jest zblizony pod względem właściwości chemicznych do hydrochinonu. Podobnie jak hydrochinon blokuje aktywność tyrozynazy. Związek ten jest uzyskiwany z grzybów gatunku Aspergillus rosnących na ziarnach kukurydzy. Kwas kojowy obok własności depigmentacyjnych wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
 


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ