Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Glycolid Acid Kwas glikolowy

Kwas glikolowy należy do grupy alfa hydroksykwasów. Wyróżnia się na tle innych kwasów małą cząsteczką, która ma zdolność penetracji w głąb naskórka. Kwas glikolowy charakteryzuje się szerokim spektrum działania, przede wszystkim stymuluje do produkcji nowych komórek skóry, przyspiesza złuszczanie, wpływa na syntezę kolagenu. Polecany do cer ze zmarszczkmi, przebarwieniami, bliznami potrądzikowymi.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ