Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Pyruvic Acid Kwas pirogronowy

Kwas pirogronowy to alfaketokwas. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem cząsteczek, ma zdolność penetracji w głąb skóry. Wykazuje się działaniem rewitalizującym- stymuluje styntezę kolagenu, elastyny, glikozaminoglikanów. Dzięki temu skóra ulega pogrubieniu, staje się bardziej elastyczna. Kwas ten ma właściwości lipofine, przez to reguluję pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum. Polecany do cer trądzikowych.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ