Słownik pojęć

Znajdziesz tu wyjaśnienie terminów z dziedziny kosmetyki, kosmetologii, medycyny estetycznej oraz budowy i funkcjonowania skóry.

Wyszukaj hasło na literę:

Cement międzykomórkowy

Cement międzykomórkowy - półprzepuszczalne spoiwo występujące w warstwie rogowej między korneocytami. Jest on odpowiedzialny za utrzymanie bariery naskórkowej, ponieważ korneocyty, które przechodzą do wyższych warstw skóry tracą swoje połączenia. Ponadto uniemożliwia nadmierne odparowanie wody. Cement międzykomórkowy składa się z ułożonych naprzemiennie warstw lipidów i wody. Lipidy wchodzące w skład cementu to ceramidy 40%, cholesterol 25% trójglicerydy i kwasy tłuszczowe 25% i inne 10%.

Eksfoliacja

Eksfoliacja czyli peeling to metoda złuszczania warstwy naskórka lub skóry. Peelingi można podzielic na mechaniczne, chemiczne, fizyczne lub na peelingi powierzchowne, średniogłębokie oraz głębokie.

Emulsja

Emulsja jest to układ dwóch niemieszających się cieczy, w kórych jedna jest rozproszona w drugiej za pomocą emulgatora. Emulgator to związek powierzchniowo czynny czyli taki, który obniża napięcie powierzchniowe na granicy dwóch niemieszjących się faz i pozwala na ich połączenie. Podział emulsji istotny dla kosmetologii to O/W (olej w wodzie - emulsje nawilżające)  i W/O (woda w oleju - emulsje natłuszczające).

Flora bakteryjna skóry

Flora bakteryjne skóry to mikroorganizmy bytujace na ludzkiej skórze już od momentu narodzin. Flora dziecka składa się z gronkowców białych i złocistych, paciorkowców, maczugowców i pałeczek okrężnicy. U nastolatków dodatkowo pojawiają się pakietowce, a u dorosłego stałą florę tworzą przede wszystkim bakterie gram dodatnie Staphyloccocus (t.j epidermalis, haemolyticus, hominis), Corynebacterium, Propionibacterium. U osób starszych zauważalny jest wzrost Candida albicans. Flora saprofityczna, która jest tworzona przez drobnoustroje potencjalnie chorobtwórcze, nie powinna być likwidowana, ponieważ bierze udział w obronie przed patogenami z zewnątrz. Jedynie nadmierne namnażanie mikroorganizmów flory bakteryjnej może spowodować patologie.

INCI

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) - Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetyków jest to system mający na celu ujednolicenie nazw składników kosmetycznych. Według prawa UE wszystkie produkty kosmetyczne muszą posiadać opis składników. INCI musi się znajdować na opakowaniu lub na ulotce, kiedy opakowanie jest za małe. W systemie INCI stosuje się nazwy angielskie w odniesieniu do związków chemicznych oraz łacińskie - do roślin. Nazwy składników umieszcza się w kolejności malejąco, na początku są zawsze substancje użyte w największej ilości, a na końcu najmniejszej.