Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Oenothera Biennis Oil Olej z wiesiołka

Olej otrzymywany z nasion wiesiołka dwuletniego. Bogaty w naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zawiera ok. 10% kwasu gamma-linolenowego.
 Emolient tzw. tłusty.  Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

 


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ