Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Salicylic Acid Kwas salicylowy

Związek z grupy beta-hydroksykwasów. Naturalnie występuje w korze wierzby i topoli. Reguluje odnowę komórkową, działa złuszczająco, usuwa zewnętrzne warstwy naskórka przyczyniając się do jego regeneracji i odnowy. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, stosowany w preparatach złuszczających, przeciwtrądzikowych. Polecany do skór tłustych i trądzikowych. Zakaz stosowania tej substancji nawet w najmniejszych stężeniach u dzieci poniżej 3 roku życia.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ