Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil Olej migdałowy

Olejek migdałowy (olejek ze słodkich migdałów) wyciska się na zimno z nasion migdałowca pospolitego. Ma on jasnożółty kolor, delikatny słodkawy smak i prawie niewyczuwalny zapach. Bogactwo naturalnych składników występujących w olejku migdałowym to przede wszystkim szereg substancji odżywczych: protein, soli mineralnych oraz witamin A,E,D i witamin z grupy B oraz duże ilości kwasów: linolowego (20-30%) i oleinowego (60-70%). To zawartości tych składników olejek migdałowy zawdzięcza swoje właściwości: nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia, opóźnia procesy starzenia. Chroni skórę przed działaniem negatywnych czynników zewnętrznych, zapobiega odwadnianiu się komórek, wzmacnia lipidową barierę ochronną skóry.

Olejek migdałowy bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia na ciele tłustej warstwy. Należy do grupy tzw. suchych olejków, bliskich strukturze ludzkiego ciała. Często można spotkać się nawet z określeniem, że olejek migdałowy jest „skórą w olejku”.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ