Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Lactobionic Acid Kwas laktobionowy

Kwas laktobionopwy należy do polihydroksykwasów. Wiąże wodę tworząc na powierzchni skóry żelowy film, który ogranicza utratę wody(TEWL), powoduje, że skóra staje się gładka i miękka. Kwas laktobionowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne czyli chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Pobudza syntezę kolagenu, zapobiega tworzeniu sie teleangiektazji, wzmacnia mechanizmy naprwacze, działa promieniochronnie. Kwas laktobionowy pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażlwiej i suchej. Wykorzystywany jest w leczeniu teleangiektazji i trądziku różowatego.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ