Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Hydrogenated Retinol Retinol

Retinol  (witamina A) to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi. Rozpuszcza się w tłuszczach.  Jest główną postacia witaminy A, która w kosmetykach przy odpowiednim stężeniu i formie przekształca się do kwasu retinowego, który wykazuje się wysoce efektywnym działaniem bez powodowania intensywnego podrażnienia.  Działanie to wpływ na proces widzenia, niedobór witaminy A w pierwszej kolejności objawia się suchą, łuszczącą się, zrogowaciałą skórą. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu komórek skóry, niweluje skutki procesu starzenia. Polecana także w przypadku cer trądzikowych.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ