Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Retinol Witamina A

Witamina A (retinol), witamina rozpuszczalna w tłuszczach, należy do silnych przeciwutleniaczy. Wpływa między innnymi na proces widzenia, na prawidłowe formowanie się komórek skóry. Wykazuje się szerokim spektrum działania, stosowana jest w kosmetyce anti-aging, w leczeniu trądziku i dermatozach.

Pod nazwą witamina A kryje się cała grupa związków. Wszystkie pochodne noszą nazwę retinoidy. Wśród nich znane są retinal, kwas retinowy, estry witaminy A.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ