Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Tocopherol Witamina E

Witamina E to grupa związków o nazwie tokoferole i tokotrienole. Jest nazywana witaminą młodości i płodności. Rozpuszcza sie w tłuszczach, wykazuje silne działanie przewciwutleniające. Ponadto posiada cechy filtra UV, wpływa na nawilżenie skóry i zapobieganie procesowi starzenia przez stymulację syntezy kolagenu i elastyny. Bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych i ochronie czerwonych krwinek. Wpływa na prawidłową wydolność mięśni.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ