Składniki kosmetyczne - składniki INCI

Praktyczny słownik INCI - międzynarodowych nazw składników stosowanych w kosmetyce (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) z ich polskimi odpowiednikami i charakterystyką działania.

Wyszukaj hasło na literę:


Składniki INCI Polska nazwa Działanie
Butyrospermum Parkii Fruit Butter Masło Shea

Masło shea, zwane także karite, to naturalna substancja pozyskiwana z afrykańskiego drzewa shea (łac. Vitellaria paradoxa). Posiada cenny dla ludzkiej skóry skład: NNKT, witaminy A, E, polifenole, woski. Stosowane jest w przypadku oparzeń, obrzęków, rozstępów. Jest naturalnym filtrem UV. Masło jest szeroko wykorzystywane w kosmetykach do cer suchych, alergicznych, w preparatach po goleniu, po opalaniu oraz do masażu. Wyciąg z nasion drzewa shea wykazuje właściwości nawilżające oraz natłuszczające skórę, a w przypadku cer tłustych działa odżywczo i jest do nich polecany, gdyż nie powoduje zaczopowania ujść mieszków włosowych.


Pokaż produkty z tym składnikiem   ᐳ